Blogs

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de Energy Innovation Talks!

Winnaars 2016 in gesprek met minister Kamp

In 2016 wonnen Diederik Kuipers, Rik Wessels en Esther van Bentum met hun innovatieve idee over de energietransitie de Energy Innovation Talks 2016. Op 16 mei 2017 werden ze uitgenodigd door minister Kamp van Economische Zaken om hun idee te presenteren.

Tijdens de Werkconferentie in september werd het team “The Collectives” met hun idee tot winnaar uitgeroepen. Ze bedachten een flexibel energieabonnement om de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk te helpen reguleren. Consumenten kiezen een maandbedrag waarmee de mate van toegang tot het elektriciteitsnet bepaald wordt. Bij een laag maandbedrag kies je ervoor om bij zware belasting op het net je wasmachine bijvoorbeeld later aan te doen.

Unieke kans door deelname

Met hun idee willen de bedenkers van The Collectives mensen bewuster maken “We willen gebruikers bewustmaken van het flexibele energieaanbod en van hun energiegebruik. Tegelijkertijd liggen er kansen voor de industrie en het MKB. Als er minder back-up nodig is van fossiele leveranciers, kan er bijvoorbeeld meer geïnvesteerd worden in opslagsystemen voor duurzame energie. We krijgen nu de unieke kans om verdere doorberekeningen te doen en met netwerkbedrijf Alliander te onderzoeken hoe we ons idee kunnen uitvoeren.”

Kamp omarmt idee

Tijdens de Masterclass en de Bootcamp werden de deelnemers ondersteund met trainingen en workshops om innovatieve out-of-the-box oplossingen te bedenken. Tijdens de Werkconferentie presenteerde het team van The Collectives hun idee en werden verkozen tot winnaars. Volgens Kamp is de innovatie van The Collectives een reëel en praktisch idee: “Zo’n energieabonnement moedigt consumenten aan door ze voordeel te geven en brengt ingewikkelde techniek op een begrijpelijke wijze bij de gebruiker.”