Blogs

Diederik Kuipers deed in 2016 mee aan de Energy Innovation Talks en won met zijn team! Lees hier hoe Diederik en zijn team aan de slag gingen en tot een winnend idee kwamen.

Winnaar 2016 in gesprek met Alliander over uitvoering idee

Diederik Kuipers zat aan het eind van zijn afstuderen toen hij zich vorig jaar inschreef voor de Energy Innovation Talks. “Ik heb toen op aanraden van een vriend meegedaan. Hij zei dat het een leuke ervaring zou zijn en dat ik op deze manier wat kon bijdragen met mijn uitgesproken mening over de energietransitie.”

Vooraf wist Diederik niet wat hij van de Energy Innovation Talks kon verwachten. “Het was tenslotte de eerste keer dat ze werden georganiseerd.” Wat hem vooral bij is gebleven van de evenementendagen: hoe leuk het is om met een hele diverse groep te werken aan hetzelfde doel. “Je doet daarnaast niet alleen contacten op met gelijkgezinde jongeren en starters, maar ook met professionals die binnen de energietransitie actief zijn.”

Het winnende idee

Team ‘The Collectives’ (bestaande uit Diederik, Dieudonnee, Esther en Rik) werd tijdens de Werkconferentie van de Topsector Energie 2016 uitgeroepen tot winnaar van de Energy Innovation Talks. Het team presenteerde een concreet idee om de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk te waarborgen: beloon flexibele consumenten en breng ze in beweging met een energieabonnement.

Maar hoe zijn ze dan tot het winnende idee gekomen? Diederik legt uit: “Ons idee was echt een resultaat van de interdisciplinariteit van ons team. Dieudonnee studeerde Innovation Studies en wist veel over hoe je innovaties aan kunt laten slaan. Esther werkte als marketeer en wist hoe we ons voorstel aantrekkelijk neer konden zetten. Rik en ik waren de technische jongens, waarbij Rik veel wist van duurzame productie en ik door mijn afstudeerstage veel wist van elektriciteitsmarkten. Daardoor hadden we een idee dat op technisch vlak klopte, aantrekkelijk was en wij wisten over hoe we het op konden zetten.”

Van idee naar uitvoering

Na het winnen van de Energy Innovation Talks is het team in contact gekomen met het topteam van de Topsector Energie en het bestuur van de TKI Urban Energy. Diederik: “Zij hebben met hun ervaring geholpen om het idee verder aan te scherpen. Intussen zijn wij in gesprek met Alliander om ons idee in een echt project om te zetten! De connecties die wij vanuit de Energy Innovation Talks hebben opgedaan zijn daarin heel belangrijk geweest.”

Diederik Kuipers won met zijn team ‘The Collectives’ de Energy Innovation Talks in 2016. Hun winnende idee over een geheel nieuw energieabonnement krijgt een vervolg bij Alliander.